• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Huddinge kommun, Stockholms län. Det brinner i en byggnad på Herkulesvägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Prisras på bostadsrätter i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspriserna faller i länet, inte minst när det rör bostadsrätter. De senaste tre månaderna har priserna backat med 12,6 procent för de bostadsrätter som sålts i Jönköpings kommun.

Det är färska siffror från Svensk Mäklarstatistik som visar att bostadsmarknaden i Jönköpings län sväng nedåt när det handlar om slutpriserna. I Nässjö är det minus 9,4 procent och i Värnamo kommun har det fallit med 9,2 procent.

– Vi har fått en osäkrare bostadsmarknad. Samtidigt som mäklarna ser något ljusare på den närmaste framtiden fortsätter priserna neråt. Tuffare amorteringskrav stundar och sannolikt även en räntehöjning under år 2018.  Därför är det viktigt att konsumenter planerar långsiktigt för sin bostadssituation, kommenterar Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Årsstatistik

Utöver Jönköping, Nässjö och Värnamo har det sålts för få bostadsrätter i länets kommuner för att ge tillförlitlig statistik över prisutvecklingen. Men Svensk Mäklarstatistik uppger att det totalt har varit ett prisras på 18,4 procent i länet de senaste tre månaderna.

Även om priserna i Jönköpings kommun har fallit med 12,6 procent det senaste kvartalet har bostadsrätterna ökat i pris sett till en 12-månadersperiod. Då är det en prisökning på 4,4 procent. I Nässjö är det emellertid minus 17,3 procent på ett år.

– Mitt råd är att prata med banken om hur utvecklingen på bostadsmarknaden påverkar din privatekonomi och hur stort utrymme du har. Du bör också kontakta mäklare för att diskutera prisutvecklingen i området och vilken typ av bostad du har råd med. Och om möjligt, köp en bostad som du kan bo i på längre sikt, tipsar Carolina Stegman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.