Här ger Göran Jörgensson från PRO sina bäst tips för hur man ska agera om en okänd person ringer på dörren. Foto: SVT

PRO oroas över att fler äldre utsätts för brott

Uppdaterad
Publicerad

Göran Jörgensson som är ordförande för PRO i Jönköpings län ser allvarligt på trenden att fler äldre utsätts för brott. Han menar att det kan få stora konsekvenser inte bara för de som utsätts för brott utan även samhällsekonomiska.

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) blev var sjätte person över 65 år utsatt för brott under 2016. Bland problemen finns internationella ligor som specialiserar sig på bedrägerier mot äldre.

– Det är ju fruktansvärt att det är så många äldre som utsätts för brott, säger Göran Jörgensson, ordförande för PRO i Jönköpings län.

Lurar äldre

SVT Nyheter Jönköping har under det tiden rapporterat om flera fall av övergrepp och bedrägeribrott mot äldre. Framför allt har allt fler blivit lurade genom att någon person uppgett att de antingen är sjukvårdspersonal, polis eller hantverkare som ska hjälpa dem. På så sett har de tagit sig in i bostaden för att stjäla smycken och värdesaker.

– Om man går tillbaka några år så kunde man ju lämna nyckeln i dörren men i dag hjälper det ju inte ens att låsa dörren, tjuvarna kommer ju in ändå, säger Göran Jörgensson.

Internationella ligor

Enligt rapporten från Brå förekommer det även internationella ligor som riktar in sig just på äldre.

– Att man riktar in sig på äldre har nog att göra med att det är den lättaste gruppen att ge sig på. De äldre kanske inte orkar så mycket och har svårt att uppfatta vad som händer till skillnad mot yngre, säger han.

”Ring och kolla om de skickat någon”

Göran menar att det är svårt att skydda sig mot bedrägeribrotten. Men det finns i dag studiecirklar som man kan gå och om någon ringer på dörren ska man alltid motringa enligt honom.

– Är men ensam hemma och någon ringer på dörren ska man inte öppna. Om de säger att de är från ett fastighetsbolag eller annat så ska man ringa dit och kolla om de har skickat någon. Man ska helt enkelt motringa, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.