Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olika länder ser på att svenska barn sover ute som något annorlunda. Ole Henrik Hansen, professor vid Jönköping University, berättar varför. Foto: Privat

Professorn förklarar: ”Därför uppfattas det som konstigt”

Publicerad

Ole Henrik Hansen är professor i pedagogik med inriktning förskola på Jönköping University. Han förklarar varför andra länder höjer på ögonbrynen över att barn i Sverige och Norden placeras utomhus för en tupplur.

– Det finns en finsk forskning som visar att det är bra för hälsan för barn att sova ute i minusgrader. Dels sover de bättre, och dels är det tystare ute.

Den finska forskningen visar att bästa temperaturen för barn att sova ute är minus fem grader, och att de kan sova utomhus i upp till max tre timmar, uppger Ole Henrik Hansen.

– De ska inte sova ute om temperaturen är under minus tio grader.

Kan bero på var man kommer ifrån

Henrik Hansen berättar hur vissa föräldrar som kommer från varmare länder har svårt att förstå de skandinaviska föräldrarna som gärna lämnar sina barn ute i barnvagnen. Han menar att en kulturell tolkning för de utländska föräldrarna behövs för att veta att det kan vara positivt .

I klippet ovan berättar professorn Ole Henrik Hansen hur andra länder ser på att barn sover ute i minusgrader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.