Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sandra Mikkilä, pedagog på Gulsparvens förskolan på Råslätt, visar hur barn sover utomhus i minusgrader. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Små barn som sover ute i minusgrader – en världssnackis

Uppdaterad
Publicerad

Det som är en vanlig grej för oss i Sverige kan vara något annorlunda för andra länder. På bland annat Tiktok och X, tidigare Twitter, snackas det om hur nordiska barn sover utomhus en stund under dagen när det är minusgrader.

– Vi märker att barnen somnar mycket bättre och snabbare utomhus, och de flesta vaknar upp och är på bra humör, säger Sandra Mikkilä, pedagog på Gulsparvens förskola på Råslätt där barnen varje dag får sin eftermiddagssömn ute.

Detta har väckt en hel del reaktioner. Bland annat har BBC skrivit om att det i nordiska länder är vanligt att småbarnsföräldrar låter sina barn sova ute i minusgrader, och att till och med vissa förskolor i Sverige lägger ut barnen för att sova.

– Det är verkligen en fördel att sova ute, men när det var extremkyla förra veckan så sov barnen inomhus. De tyckte dock det var konstigt att sova inne och ville ta sig ut och sova utomhus istället, säger Sandra Mikkilä.

I klippet ovan ser du hur barnet har en tupplur ute i minusgrader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.