Matti Ermold är våtmarkssamordnare på Länsstyrelsen i Jönköping och han hoppas att projektet kan leda till större kunskap om hur man på bästa sätt ska restaurera myrmark. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Ny forskning ska visa hur mossar kan minska utsläppen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett projekt på Anderstorps Store Mosse där forskare undersöker hur man dels på bästa sätt kan restaurera myrmark för att minska klimatgasutsläpp men även hur man gynnar biologisk mångfald.

Det var redan 2014 som pilotprojektet startade genom att man dränerade myrmarken för att senare restaurera och därmed återskapa våtmarken.

– Det är viktigt att förstå hur vi ska göra för att på bästa sätt restaurera myrmark och vattendrag för att minska klimatutsläpp och gynna biologisk mångfald, säger Matti Ermold som är våtmarkssamordnare på Länsstyrelsen i Jönköping.

Pilotprojektet är en del av ett större EU-projekt och nu, sex år efter restaureringen, har man satt upp mätstationer för att undersöka hur mycket koldioxid, metan samt lustgas som kommer upp ur marken.

– Det som gör studien speciell är att man mäter alla dessa tre klimatgaser samtidigt, något som är viktigt för att förstå den totala balansen, säger Matti Ermold.

Samarbetar med forskare

Projektet är ett samarbete mellan Skogsstyrelsen, länsstyrelsen Jönköping och forskare från Göteborgs, Uppsalas, Lunds och Radbouds universitet. Det är forskarna som utför själva mätningen av växthusgasbalansen.

– Vi på Länsstyrelsen ska se till att vi gynnar själva naturtypen men även den biologiska mångfald som är knuten till myrmark. Det är bra att vi kan göra en studie i anknytning till projektet, säger Matti Ermold.

Se Matti berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.