Efter dramat spolades den lilla kvigan av med varmt vatten. Foto: Michael Simmeborn, insatsledare räddningstjänsten.

Räddade livet på drunknade kviga

Uppdaterad
Publicerad

En hjälteinsats av räddningstjänsten räddade på nyårsaftonsmorgonen livet på en liten kviga. Den hade trillat i en två och en halv meter djup gödselbrunn på en gård mellan Huskvarna och Aneby.

– Hon hade bara näsborrarna över ytan när vi kom, säger insatsledare Michael Simmeborn.

Kvigan hittades av bonden som larmade räddningstjänsten. Uppskattningsvis hade djuret kämpat för sitt liv i en timme innan hjälpen kom.

– Kvigan var i ett kritiskt läge när vi kom fram till gården. Gödselbrunnen ligger i marknivå och hon hade på något vis trillat i och kunde inte ta sig upp själv, säger Michael Simmeborn, insatsledare vid räddningstjänsten i Jönköping.

Trött och nedkyld

Kvigan hade, enligt Michael Simmeborn, ett gäng nyfikna väninnor som följde dramat med förskräckelse. Räddningspersonal lyckades tillslut få tag i kvigans öron och med hjälp av en snara och handkraft kunde hon räddas.

– Hade det gått tio minuter till så hade hon inte klarat sig. Hon var trött och rejält nedkyld.

Väl i säkerhet spolades kvigan av med varmvatten för att få upp kroppstemperaturen. Hon kontrollerades även av en veterinär.

– Så vitt jag vet så mår hon bra nu. Det blev ett lyckligt slut på den här historien, tack och lov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.