Foto: Ricardo Garcia/SVT/Carl Carlert

Räddningstjänsten: ”Sådana här situationer berör”

Uppdaterad
Publicerad

Tre tonåringar omkom i trafikolyckan i torsdags på riksväg 31 utanför Vetlanda. Räddningstjänsten har tidigare larmats till vägen som varit olycksdrabbad förut. Nästa år kommer hastigheten på vägsträckan att sänkas enligt Trafikverket, rapporterar P4 Jönköping.

Det var i torsdags kväll som räddningstjänstens insatsledare Martin Trofast kom till olycksplatsen vid Lindshammar, i ett andra skede av räddningsinsatsen. Tre ungdomar, som var 16, 17 och 18 år gamla, dog i trafikolyckan.

– Det kommer mycket frågor om hur olyckan gått till och hur det sett ut på platsen men det kan vi inte svara på nu, utredningen måste få visa hur det hela gått till, säger Martin Trofast, insatsledare.

Dödsolyckan i Lindshammar

”Varit där förut”

Vägsträckan har hastighetsbegränsning 90 kilometer i timmen, men på sommaren sänks det till 70 kilometer i timmen.

– Det är en lätt sväng jämte en sjö som olyckan skett i. Jag kan inte säga om den sträckan är statistiskt mer olycksdrabbad än andra, men vi på räddningstjänsten har varit där förut.

Hastigheten ska sänkas

I flera år har boende i närheten av vägsträckan försökt få ner hastigheten där. Bland annat har man skickat in en namninsamling för bara några veckor sen som kräver sänkt hastighet och fartkameror längs sträckan, rapporterar P4 Jönköping.

Nästa år kommer hastigheten att sänkas från 90 kilometer i timmen till 80 kilometer i timmen, säger Kristina Johansson, utredare på Trafikverket till radion.

– Hastigheten kommer sänkas i slutet av 2022. Inom ett eller två år kommer det också vara hastighetskameror längs med hela den här sträckan.

Stöd åt anhöriga och berörda

Räddningstjänsten är en del av Vetlanda kommuns krisgrupp efter olyckan och under fredagen närvarade de i Missionskyrkan som öppnade för ungdomar att samlas och sörja sina vänner tillsammans.

Nu fortsätter krisarbetet i form av kontakt med anhöriga och även samtalsstöd för räddningspersonalen.

– Vi är ju övade och tränade för att åka på larm, men det är klart att sådana här situationer berör, det gör de ju, säger Martin Trofast, insatsledare vid räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan i Lindshammar

Mer i ämnet