Trots färre patienter är Agnetha Bartoll, tandvårdsdirektör, ändå glad över att all verksamhet är igång inom Folktandvården i Region Jönköpings län.

Folktandvården i Jönköpings län räknar med 38 miljoner i minskade intäkter

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården i Region Jönköpings län räknar med rejält minskade intäkter på grund av coronapandemin. Anledningen är att personer över 70 år nu inte kallas alls och även andra avbokningar förekommer.

Den uppsökande verksamheten ute på äldreboenden har helt upphört under coronapandemin. Folktandvården besöker inte heller skolor och förskolor. Och personer över 70 år uppmanas att avvakta med tandläkarbesök.

– Vi kallar dem inte. Vi har en diskussion med dem och de får själva avgöra, säger Agnetha Bartoll, tandvårdsdirektör Region Jönköpings län.

Corona Jönköping

Underskott på cirka 10 miljoner

Och färre patienter ger minskade intäkter. Helårsprognosen för Folktandvården i Region Jönköpings län år 2020 visar minskade intäkter för 38 miljoner kronor.

– Vi räknar med att ha ett underskott på minus tio miljoner, om det går bra resten av året. Fortsätter pandemin blir det sämre än så.

Nästan 100 procent av de patienter som är över 70 har uteblivit, men tiderna har till 80 procent ersatts av andra patienter i kö. Barntandvården har minskat med mellan 50-100 besök och även tandregleringen har haft ett mindre tapp på 200 patienter.

– Men det har lett till att köerna för tandreglering har minskat till sex månader vilket ändå är positivt, säger Agnetha Bartoll.

Hamnar först i kön

Är det risk för att tandhälsan hos invånarna i Jönköpings län försämras märkbart under den här pandemin?

– Med undantag för 70 plusarna, så vill jag hävda att det ändå är en ganska kort period sett ur ett längre perspektiv. Väldigt många barn, ungdomar och unga vuxna är väldigt friska.

Men kommer väntetiderna bli långa när det här är över?

– De som inte kommer nu märker vi speciellt och de kommer stå på första plats att komma tillbaka. Men vi vet inte heller hur tandvårdsefterfrågan kommer att se ut om samhället eventuellt kommer gå in i en större lågkonjungtur. Så vi jobbar efter ett antal olika scenarion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet