Rättegången mot den man som misstänks för mord på en restaurang i Nässjö inleddes under onsdagen. Foto: SVT

Rättegång om mordet på Nässjörestaurang inledd

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot den man i 45-årsåldern som misstänks för att ha mördat en 20 år yngre man på en restaurang i Nässjö i januari inleddes under onsdagen i Eksjö tingsrätt.

Den 10 januari mördades en man i 25-årsåldern på en restaurang i centrala Nässjö. Mannen dog efter flera knivhugg mot sin kropp. En man i 45-årsåldern greps strax efter mordet och åtalades för ett par veckor sedan.

På onsdagsförmiddagen inleddes rättegången mot den misstänkte mannen i Eksjö tingsrätt. Rättegången är planerad att pågå i fyra dagar, bland annat ska 13-14 vittnen höras.

Nässjö

Hävdar självförsvar

Den åtalade mannen fördes strax efter klockan nio in i rättegångssalen iklädd svart kavaj. Hans advokat, Mikael Svegfors, inledde med att säga att mannen förnekar gärningen. Han menar att han försvarat sig mot angrepp från den andre mannen.

– Under det snabba förlopp har han inte kunnat avgöra skadorna, sade Svergfors.

Konflikt om lägenhet

Efter advokat Svegfors inledning lade åklagaren Petra Schöniger fram sin sakframställan. Hon berättade att den misstänkte mannen den aktuella dagen tar med sig en kniv till restaurangen och gärningen äger sedan rum i kallförrådet.

– I utredningen har det framkommit att gärningsmannen under en lång tid lidit av psykisk ohälsa, sade åklagaren och menade även att upprinnelsen till mordet är en konflikt om en bostad.

Den misstänkte ville att offret skulle flytta ut ur en lägenhet som han kontrollerade och dagen innan mordet ska en anhörig till den misstänkte ha bytt lås på lägenheten. Den mördade och hans familj kunde då inte ta sig in i lägenheten och gör en polisanmälan om egenmäktigt förfarande.

Åklagaren uppger att den nu mördade mannen efter det ska ha brutit upp dörren och bytt lås igen. En anhörig till den misstänkte gärningsmannen ska ha upptäckt detta dagen efter och då kontaktat polisen. Därefter ska den misstänkte ha begett sig till restaurangen och hamnat i bråk med offret. Något som slutade med att mannen i 25-årsåldern höggs till döds.

Larmade själv

Efter dådet lämnade den misstänkte restaurangen, men ringde sedan själv SOS. När detta samtal spelas upp i rätten tittar den misstänkte ner i bordet framför sig.

-”Det är någon som är skadad. Det blev bråk, han blöder”, säger han panikslaget till larmoperatören i samtalet, men lägger på luren när operatören ställer fler frågor.

Ambulanspersonalen som var först på plats kunde nästan omedelbart konstatera att offret var avlidet, enligt åklagaren.

Den åtalade greps sedan strax efteråt i sin lägenhet. Han har även kunnat peka ut den kniv som han säger användes i en av sina kökslådor. Inga spår har dock hittats på den – förklaringen till det är enligt den åtalade att han tvättat av den. Däremot hittades blod med DNA från offret på en jacka och ett par jeans som tillhörde den misstänkte gärningsmannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nässjö

Mer i ämnet