Utanför rättegångssalen var det fullt med folk på onsdagsmorgonen, Foto: SVT

Rättegången om misstänkta Huskvarnamordet igång

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleddes rättegången om det misstänkta mordet på hemlöse Gica i Huskvarna.

De båda misstänkta pojkarna nekar till mord.

– Det finns inga svar på varför det gått som det gått, ett pojkstreck som gått helt överstyr, säger 14-åringens advokat Martin Cullberg.

Sex dagar är avsatta för förhandlingar i tingsrätten i Jönköping och de inleddes klockan nio på onsdagsmorgonen. De två misstänkta tonårspojkarna kommer att få frågor om vad som hände den 8 augusti i en park nära Smedbyn i Huskvarna. Det var då 48-årige Gheorge Hortolemei-Lupu eller Gica, som han kallades, hittades död.

När förhandlingen inleddes var det ett stort medieuppbåd, men endast några anhöriga på plats. De misstänkta tonåringarna fanns inte på plats i rättssalen när åklagaren läste upp åtalspunkterna.

Fallet ”Gica”

”Mår inget vidare”

Mot den äldre av pojkarna, 16-åringen blir det rättegång. Mot 14-åringen hålls en så kallad bevistalan eftersom han är under 15 år och därmed inte straffmyndig.

14-åringens försvarare Martin Cullberg sa så här inför dagens förhandling:

– Han är glad att få det här prövat givetvis, men tycker att det är jobbigt med så stor uppmärksamhet och att det är en stor process och ett allvarligt brott han är anklagad för.

Hur mår han?

– Han mår inget vidare just nu, han tycker att det är jobbigt. Han känner stor ånger, och önskar att han kunde backa bandet, säger Martin Cullberg.

– Det är nåt sorts pojkstreck som går fel. Egentligen är det en form av trakasserier. Man har gett sig på den här målsäganden gång på gång, man har kastat äpplen på honom etcetera. Nånting händer den här gången som gör att det eskalerar.

Varför trakasserierna urartade vet han inte riktigt.

– Det får vi se under rättegången, säger Martin Cullberg.

Viss våldsanvändning

Åklagaren, Linda Schön, menar i sin stämningsansökan att pojkarna tillsammans och i samförstånd mördat Gica genom att utöva ett ”omfattande våld mot hans huvud och kropp”. Enligt henne har pojkarna gett sin version av vad de menar har hänt på platsen och det innefattar ett visst mått av våldsanvändning.

Åtalspunkterna gäller mord, alternativt synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. 16-åringens advokat Anders Tolke säger att hans klient förnekar både mord och synnerligen grov misshandel.

– Sen vad min klient har att berätta om själva händelsen, vill jag inte kommentera.

Han vill heller inte kommentera hur hans klient mår.

Den yngre pojken medger visst våld mot Gica, men förnekar även han mord.

Målsägarbiträdet till den mördade Gica, Stefan Risö, yrkade under inledningen av rättegången på ett skadestånd till hans familj på 60 000 kronor vardera.

Bakom stängda dörrar

Rätten beslutade om att de fortsatta förhandlingarna ska hållas bakom stängda dörrar med undantag för socialtjänst, polis och föräldrar.

I samband med lunchpausen uppgav 14-åringens advokat, Martin Cullberg, att det varit lugnt i rättssalen under under förmiddagens förhandling. Han ansåg att rätten hanterat det faktum om att de båda misstänkta förövarna är unga på ett bra sätt.

– Jag upplever att min klient känner sig trygg, säger Martin Cullberg.

Sista rättegångsdagen är den 13 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet