Foto: SVT

Rättsexpert vill se hårdare föreskrifter för polishundar

Uppdaterad
Publicerad

En polsk turist blev flera gånger biten av en polishund på en rastplats i Skillingaryd. Nu vill rättsexperten se tydligare föreskrifter för polisens hundförare.

– En hund är ett vapen.

Dawid blev skadad i samband med en polisinsats i Skillingaryd för två år sen. Det rapporterade SVT Nyheter Jönköping och Uppdrag granskning nyligen.

En hundförare släppte polishunden på honom eftersom han misstänkte att Dawid varit inblandad i en stöld från en lastbil och trodde han flydde.

Hundattacken

Hundbiten upprepade gånger

Dawid, som blev hundbiten upprepade gånger, friades från brottsmisstankarna redan samma dag.

Och han har varken fått någon ersättning eller ursäkt från polisen.

LÄS MER: Dawid attackerades av polishund – får ingen upprättelse

– Jag tycker det är väldigt allvarligt och sedan blir det ännu mer anmärkningsvärt när staten inte tar ansvar för det här heller, säger Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap.

Han har tidigare varit anställd av polisen för att se över deras internutredningsverksamhet och anser att våldet hundföraren använde var oproportionerligt.

– Att släppa en hund, att använda sig av ett så kraftigt våldsmedel, då måste det vara någon annan väldigt överhängande fara, säger Töllborg.

LÄS MER: Hundförare agerade mot rekommendationer

Men med informationen polismannen hade är det väl inte konstigt att han tror personen han möter är en misstänkt gärningsman?

– Att tro räcker inte, säger Töllborg.

Håller inte med

Men Ulrika Herbst, polischef i polisregion Öst, håller inte med.

– Jag tycker proportionalitetsprincipen är omhändertagen här, säger hon.

Men tycker du det även nu i efterhand?

– Det är där och då, det är vad jag har att pröva, säger Ulrika Herbst.   

Flera andra länder har föreskrifter för hur polisen får använda hundar som våldsmedel, bland annat Danmark.

Dennis Töllborg uppger att han redan 2010 när han var anställd av polisen påpekade att även den svenska polisen behöver tydligare riktlinjer för hur de får använda sina hundar i insatser.

– Skriv nu för fan föreskrifter och anvisningar för hur man hanterar hund. Ni kan lägga ner det där med hur man ryktar dem, att de inte får kissa på träd och sådant som det står om nu, säger Töllborg.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hundattacken

Mer i ämnet