Regeringen med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har minskat budgeten till naturvårdsverket men menar att pengar återkommer om ekonomin tillåter det Foto: TT

Regeringen: ”Återkommer när ekonomin tillåter”

Uppdaterad
Publicerad

Bekämpningen av invasiva arter kommer att minska rejält i år då det saknas pengar. Regeringen har beslutat att dra åt svångremmen på budgeten till Naturvårdsverket som beslutar hur budgeten ska fördelas.

Förra året satsade Naturvårdsverket 55 miljoner kronor på att försöka utrota invasiva arter i svensk natur. I år blir det inga pengar alls. Regeringens budget innebär att det inte längre kommer att utgå några pengar till  den här typen av bekämpning.

SVT har försökt nå klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari , som befinner sig på en FN-konferens. Hon har inte möjlighet att medverka på en intervju men hennes presssekreterare hälsar:

Sverige är ett av de länder i världen som ligger längst fram i klimat- och miljöpolitiken, och det ska vi fortsätta göra. Men regeringen har i år varit tvungen att lägga en stram budget p.g.a. den höga inflationen, lågkonjunkturen och de höga elpriserna. Trots det har vi lagt den näst högsta klimat- och miljöbudgeten någonsin. Regeringen kommer att återkomma med reformer och resurser på miljöområdet när ekonomin tillåter det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.