Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gustav Enander, avdelningschef på naturavdelningen på Länsstyrelsen i Jönköpings län, berätta mer om hur Naturvårdsverkets pengastopp påverkar deras arbete i klippet ovan. Foto: Frida Lindhe / SVT

Länsstyrelsen i Jönköpings län om pengastoppet: ”Åtgärder kan gå verkningslösa”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens bantade miljöbudget har lett till att Naturvårdsverket kraftigt fått dra ner på pengarna för länsstyrelsernas bekämpning mot invasiva arter. Konsekvensen i Jönköping: Redan gjorda åtgärder kan gå förlorade.

Under förra året hade arbetet med att bekämpa invasiva arter på statlig mark en budget på 55 miljoner kronor för hela landet – men nu försvinner den helt.

– Risken är ju att åtgärder som vi gjort kan gå verkningslösa när det inte finns några pengar, säger Gustav Enander som är chef på naturavdelningen på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Flera miljoner riskerar att gå till spillo

I Jönköping har arbetet till största del handlat om att bekämpa arterna gul skunkkalla, jätteloka och jättebalsamin.

– Förra året gjorde vi stora insatser mot jätteloka i några av våra naturreservat, vi la flera miljoner kronor på att åtgärda spridningen av den, säger Gustav Enander och fortsätter:

– Vi tittar på om vi kan prioritera en del små åtgärder där, men på andra platser kommer vi inte kunna genomföra några åtgärder.

Hör mer om hur pengastoppet påverkar arbetet i Jönköping i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.