Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Parkslide är ett allt större problem i Jönköpings län. Foto: Hanna Källebring/SVT

Parkslide – ett växande problem

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva arten parkslide spridet sig snabbt i länet. Den kan ta över stora ytor och har en negativ påverkan på andra arter.

– Parkslide kan ta över hela områden och ta död på annan växtlighet, det är ett hot mot den biologiska mångfalden, säger Jesper Villaume, våtmarkssamordnare länsstyrelsen i Jönköpings län.

Trots insatser – fortsatt ökning

Växten har brett ut sig mer och mer under flera år och kommunen har gjort insatser för att minska spridningen, men trots det så fortsätter ökningen.

Jesper Villaume tror att den stora spridningen kan bero på att allmänheten inte har full koll på hur växten ska hanteras.

– Hittar man växten på kommunal mark så ska det anmälas till kommunen, de avgör sedan om de ska grävas upp eller räcker med att rycka upp enstaka plantor. Har man den hemma är det viktigt att inte slänga den i komposten, utan att lägga hela plantan i en sopsäck och slänga i brännbart, berättar Jesper Villaume.

Hör mer om hur du känner igen parkslide i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer