Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Ian Linde visa hur den invasiva växten breder ut sig från strandkanten, över vägen och in i hans och hans grannars trädgårdar. Foto: Ulrica Abrahamsson SVT

Växten breder ut sig runt Landsjön – ingen tar ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftigt invasiva växten parkslide breder nu ut sig längs Landsjön i Kaxholmen och de boende oroas av att den börjar ta sig över vägen och upp i deras trädgårdar.

På en smal remsa mellan vägen och Landsjön växer sig parksliden flera meter hög. Det är en invasiv växt men finns inte med på några förbudslistor, vare sig EU:s eller Naturvårdsverkets egen. Och så länge det är så, finns det ingen som måste ta bort den.

– Nu är det ändå lågsäsong, den har varit högre, säger Ian Linde, en av de boende som engagerat sig för att få bort växten.

Han och hans grannar oroar sig för att växten ska ta sig in i deras trädgårdar. Hos några har de redan börjat komma in. Detta trots att det går en väg mellan strandkanten och villaområdet. I dikesrenen finns flera mindre plantor och i en rabatt hos en av de boende finns flera stora.

Mardrömsscenario

– Vi vet ju hur mycket skada den kan göra. Den är ju inte giftig men den växer så kraftigt att den kan ta sig igenom husgrunder. Det är ett mardrömsscenario, säger Ian Linde.

Ner mot bryggan finns en gång som de boende röjt. Längs med den finns hundratals skott. Och där grannarna grävt för att få bort vass syns mängder av rötter från parkslide.

– De går flera meter ut i vattnet. 

Gitt Blomqvist är orolig för vad växten kan göra när den får växa okontrollerat.

– Vi vet ju inte vem som har ansvar. Markägaren vill inget göra och kommunen kan inte för det är inte kommunal mark, säger hon.

– Det finns risk att den förstör vägbanan här och tar sig upp till våra tomter, säger Ian Linde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer