Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att höra SVT:s reporter Sofia Netskar förklara det mödosamma arbete som väntar den som tänkt att göra sig av med parkslide. Foto: SVT Nyheter

Förbud mot parkslide i Sverige skjuts på framtiden: ”Delvis på grund av corona”

Uppdaterad
Publicerad

Än så länge är helt lagligt att plantera och låta den invasiva växten parkslide växa i trädgården. Ett beslut om att i Sverige förbjuda parkslide-plantering har varit på gång, men det hela har försenats delvis på grund av pandemin. Naturvårdsverket tror nu att ett regeringsbeslut kan komma tidigast hösten 2021.

I dag är det helt lagligt att plantera den invasiva växten parkslide i sin trädgård. Har du parkslide på din mark är du heller inte skyldig att bekämpa den, så att den till exempel inte tar sig in i grannens trädgård.

Ej på EU:s lista

Det beror på att växten i dag inte finns med på EU:s lista över växter som skall bekämpas. Naturvårdsverket arbetar nu med ett förslag på en svensk lista över invasiva arter som måste hanteras, där parkslide kan komma att ingå.

– Det skulle kunna leda till att de växter som hamnar där ej får hanteras i annat syfte än i utrotningssyfte. Den får då inte planteras eller handlas med. Inte hanteras alls alltså, säger Henrik Lange, handläggare på Naturvårdsverket.

”Arbetet har laggat lite”

Naturvårdsverket skulle under hösten lagt ett förslag till regeringen om detta men delvis på grund av coronapandemin skjuts nu arbetat fram och Naturvårdsverket tror att ett regeringsbeslut tidigast kommer komma under hösten 2021.

– I vår tidigare planering trodde vi vid halvårskiftet 2020-2021, så beslut skulle komma nästa sommar. Men arbetet har laggat lite, delvis på grund av corona så nu tror vi att det kan komma ett beslut nästa höst, säger Henrik Lange.

Parkslidetips? Hör av dig till SVT Nyheters reporter!

Visa

Har du fått in parkslide genom jord du köpt? Har du andra erfarenheter av denna hett omdiskuterade, invasiva växt? Skriv ett mejl med din berättelse till SVT Nyheter Västs reporter sofia.netskar@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mardrömsväxten parkslide

Mer i ämnet