Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den politiska ledningen i regionen vill utreda ett nytt parkeringshus vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Region Jönköpings lösning på kaoset vid Ryhov – utreder parkeringshus

Publicerad

Sedan flera år tillbaka har regionen fått kritik för att det är för få parkeringsplatser för patienter och anställda vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Nu vill regionstyret lösa problemet – genom att bygga ett parkeringshus på höjden.

I klippet: hör Linnea Nilsson, Vårddemokraterna, berätta hur ett nytt parkeringshus kan bli verklighet.

Det är ett tufft ekonomiskt år för Region Jönköpings län nu, där prognosen visar 546 miljoner kronor i underskott, på grund av bland annat inflation och pensionskostnader. Pengar som tas från regionens kassakista.

Kollektivtrafik

Till nästa år ser regionen en ljusning och budgeterar med ett plusresultat på 37 miljoner kronor – för en budget på runt 15 miljarder kronor.

Det meddelades när regionstyret, som består av Socialdemokraterna, Moderaterna och Vårddemokraterna (VD), presenterade sitt budgetförslag för 2025 under måndagen.

– Vi ser att det fortfarande är ett tufft ekonomiskt läge även om vi ser en ljusning. Tack vare en god ekonomi i grunden har vi inte behövt göra några besparingar eller varsla personal under den här tuffa perioden, säger Rachel De Basso (S), ordförande regionstyrelsen.

32 miljoner till nya tåg

Bland de ökande satsningarna nästa år märks 40 miljoner till primärvården, 32 miljoner till nya tåg, 10 miljoner till barn- och ungdomshälsan och BUP, 10 miljoner till nya vårdplatser och 10 miljoner till intensivvården.

– Det är prioriterat för oss att få till en bättre bemanning och tillgänglighet på glesbygden och på helgerna, säger Rachel De Basso (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kollektivtrafik

Mer i ämnet