Bussbiljetten fungerar numera även på tåget, om du ska resa inom länet. Foto: arkivbild/SVT

Nu gäller alla Dalatrafiks bussbiljetter på Tåg i Bergslagen

Publicerad

Från och med 1 juni 2024 blir alla Dalatrafiks kort och biljetter giltiga även på tåg som trafikeras av Tåg i Bergslagen.

– Vi ser det som en del i att förbättra för resenären och göra kollektivtrafiken mer attraktiv i Dalarna, säger Erland Grundberg, förvaltningschef på Dalatrafik.

Tidigare har till exempel årskort och vissa enkelbiljetter gällt även på Tåg i Bergslagen, men nu utökas alltså detta till samtliga Dalatrafiks biljetter, så länge hela resan är inom länets gränser.

Vill öka resandet med kollektivtrafik

Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag och Tågföretagen har ett gemensamt mål om att i snitt 4 av 10 motoriserade resor i riket ska utgöras av kollektivtrafik 2030.

Kollektivtrafik

I Dalarna ligger andelen kollektivtrafik i dag på 10-11 procent av all motoriserad trafik enligt Dalatrafik.

– Olika län har olika förutsättningar och det går inte att jämföra till exempel Dalarna och Värmland med storstadsområden när det gäller kollektivtrafik, men vi har ett mål om att dubbla den nuvarande andelen, säger Erland Grundberg.

Delvis regionfinansierade tåg

Region Dalarna som ansvarar för Dalatrafik är också delägare i Tåg i Bergslagen. Det finns i nuläget inga planer på något biljettsamarbete med SJ, som är den andra tågoperatören i Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kollektivtrafik

Mer i ämnet