Hör hur tf verksamhetschef Magnus Trofast ser på att behöva beordra in vårdpersonal till IVA för att klara covidvården. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Regionen måste beordra personal till IVA

Uppdaterad
Publicerad

När covid-IVA på måndag skalar upp antalet vårdplatser har förhoppningen varit att täcka så stor del av personalbehovet som möjligt på frivillig väg. Nu står det klart att 20 personer inom kort måste beordras in för att klara bemanningen.

När covid-IVA i Jönköping ökar upp till tio vårdplatser krävs 30 vårdpersonal utöver den ordinarie personalen. Tio personer har anmält sig frivilligt från andra kliniker, men resterande 20 personer måste beordras in.

I klippet hör du hur tf verksamhetschef Magnus Trofast ser på att behöva beordra in vårdpersonal till IVA för att klara covidvården.

Hör hur tf verksamhetschef Magnus Trofast ser på att behöva beordra in vårdpersonal till IVA för att klara covidvården. Foto: Gustaf Söderström/SVT

– På måndag räknar vi med 6-7 covidpatienter i Jönköping och den bemanningen löser vi genom att dra ner på operationerna  och flytta personal internt. Men för att klara bemanningen för tio vårdplatser räknar vi med att vi måste arbetsleda ett 20-tal personer från hela sjukhuset till IVA, säger Magnus Trofast, tf verksamhetschef OP/IVA Länssjukhuset Ryhov.

Om Eksjö och Värnamo behöver öka antalet IVA-platser måste även de beordra in personal för att klara bemanningen. Det är dock inte aktuellt att skala upp antalet IVA-platser där i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.