Region Jönköpings län tycker det är viktigt att man testar sig för HIV Foto: SVT och TT

Regionen satsar på snabba hiv-tester under pridefestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Under pridefestivalen i Jönköping kommer Region Jönköpings län i år erbjuda snabba hiv-tester. Regionen satsar på detta för att fler personer ska testa sig och motverka det sociala stigmat kring HIV.

– Det kan finnas olika trösklar som gör att man drar sig för att testa sig för HIV, men genom ett snabbtest gör det att man kan få svar inom femton minuter. Skulle det vara så att man testats positivt gör vi ett kontrollprov dagen efter, säger Veronica Johansson folkhälsoutvecklare på Region Jönköpings län.

Regionen menar att det är viktigt att testa sig för att snabbt kunna få behandling och minimera riskerna för smittspridning. Därför kommer de ha en lokal där den som vill kan testa sig under pridefestivalen.

– Vi kommer ha en lokal nere i Jönköpings centrum, men vart det kommer att bli exakt kommer meddelas senare, säger Veronica Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.