Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronakommission tillsätts i Jönköpings län

Coronakommission tillsätts i Jönköpings län

Publicerad

Koalitionen i Region Jönköpings län är överens om att en coronakommission nu ska tillsättas. I augusti kommer en utvärderingsgrupp att påbörja sitt arbete. Utredningen har tillsats för att se vad som fungerat bra eller mindre bra under coronapandemin.

Redan nu skickas det enkäter till F-samverkan (aktörer inom krisberedskap i Jönköpings län) och i augusti börjar det handfasta utredningsarbetet.

Varför inte vänta till pandemin är över?

– Någonstans måste man börja och nu hoppas vi att den akuta fasen är över även om vi kommer ha en väldigt tuff tid framöver. Men vi upplever att vi måste börja arbeta på våra strukturer och den här utvärderingen redan nu, säger Mia Frisk (KD).

Viktigt med kommission för länet

Skulle inte en coronakommission för hela riket räcka?

– Vi tycker det är viktigt att kolla på det här för vårt län. Hur har det sett ut med tillgång vad gäller skyddsutrustning? Hur har det sett ut med stödet till näringslivet? Det finns många delar här att titta på, säger Mia Frisk (KD).

Socialdemokraternas Rachel De Basso, regionråd och ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård, är positiv till en regional utvärdering av hanteringen av coronapandemin.

– Jag tänker mig att det här stärker våra samarbetsytor mellan våra 13 kommuner, säger Rachel De Basso (S).

Se mer i klippet ovan vad länets politiker har att säga om en coronautvärdering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer