Regionen vill öka resandet med kollektivtrafiken. Foto: Ebba Öberg SVT

Regionen vill se en kraftig ökning av resandet med kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län vill sen en kraftig ökning av resandet med kollektivtrafiken. Enligt målsättningen ska den nästan fördubblas de närmaste 15 åren.

På flera håll runt om i landet jobbar kommuner och regioner med att öka resandet med kollektivtrafiken. Region Jönköping län har som mål att öka resandet med cirka 78 procent, jämfört med 2018, det vill säga 40 miljoner resor totalt år 2035.

– Det krävs att man höjer kvaliteten, att bussarna går när det ska, att det finns en turtäthet. Sedan handlar det om att de bussar och tåg vi satsar på är hållbara och miljövänliga, säger Marcus Eskdahl (S), regionråd med ansvar för trafikfrågor.

Corona Jönköping

All planering och alla utredningar som gjorts för att rusta upp kollektivtrafiken gjordes långt före någon hade hört talas om coronapandemin. Frågan är hur det påverkar satsningen framöver?

– Pandemin är inget normalår, vår förhoppning är att vi kan komma förbi det här med hjälp av vaccin och att vi sedan kan återgå till det normala, säger han.

Nu under pandemin har resandet med kollektivtrafiken minskat. Tror du att ni kommer få svårt att locka tillbaka resenärerna när den är över?

– Det finns ett starkt behov ute i samhället, att vi behöver göra satsningar inom kollektivtrafiken för att klara resandet framöver. Sedan får vi se vad det får för konsekvenser framöver, säger Marcus Eskdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet