Foto: SVT

Regionmoderaterna: ”Mångkultur måste stoppas som politiskt projekt”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill stoppa idén om mångkultur i Regionens arbete – men förslaget som presenterades på måndagen får skarp kritik. Enligt moderaterna bör den styrande koalitionens vision om ett mångkulturellt samhälle begravas.

Under måndagen släppte Moderaterna i Region Jönköpings län en egen version av den regionala utvecklingsstrategin. Under en hastigt påannonserad presskonferens redogjorde de moderata oppositionsråden för varför de inte godkänt den version som länets samtliga 13 kommuner ställt sig bakom. De menar bland annat att ”visonen om det mångkulturella samhället måste begravas”.

– Vi tror inte att det är rimligt att ena 70 olika kulturer där alla får göra precis som de vill i ett och samma samhälle. Man måste bestämma sig för vilka normer, värderingar och traditioner som ska gälla. Vi tolererar till exempel inte barnäktenskap, olika tider för män och kvinnor på badhus och att barn är klädda i burka, säger oppositionsregionrådet Malin Wengholm.

”Ute i tassemarkerna”

Regionstyrelsens ordförande Mia Frisk (KD), reagerar kraftigt mot Malin Wengholms utspel:

– Det här är inte värdigt en ledande moderatpolitiker. Vi ska stå upp för religionsfriheten och alla människors lika värde. Att följa lag och ordning är oberoende av vart man kommer ifrån. Det här är att vara långt ute i tassemarkerna, säger hon.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.