Regionrådet svarar – så vill regionen lösa krisen på vårdcentralerna

Publicerad

För att komma tillrätta med läkarbristen inom primärvården har regionen de senaste två åren tillfört 50 miljoner kronor och nästa år blir det ytterligare 25 miljoner.

– Ju längre ifrån storstaden vi kommer så blir det svårare att rekrytera läkare. Vi har bland annat läkarbrist i Skillingaryd och i Mullsjö, säger Rachel De Basso (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen.

Inom primärvården Bra liv i Region Jönköpings län finns det idag 128 heltidstjänster med distriktsläkare. Det innebär att varje läkare har ansvar för 2 140 listade patienter. I koalitionens budget inför 2022 sattes målet att varje läkare maximalt ska ha hand om 1 500 listade patienter för att få en rimligare arbetsbelastning. Det skulle kräva 182 läkare – en ökning med 40 procent jämfört med idag. Enligt ansvariga på regionen är det ett långsiktigt mål.

Har patienterna tid att vänta – problemen finns ju här och nu?

– Ja, men man jobbar också här och nu med att rekrytera och göra vården tillgänglig. Så det kommer att ge resultat, säger Rachel De Basso (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.