”Vi vill visa att Vetlanda är en välkomnande kommun där alla får plats och alla får vara den dom vill vara”, säger kommunchefen Magnus Färjhage. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Regnbågsveckan i Vetlanda ska öka kunskapen

Uppdaterad
Publicerad

I Vetlanda pågår Regnbågsveckan. Det är den första Prideveckan som arrangerats i kommunen.

– Vi vill visa att Vetlanda kommun är en välkomnande kommun där alla får plats och alla får vara den de vill vara, säger kommunchefen Magnus Färjhage.

Den regnbågsfärgade rabatten utanför stadshuset i Vetlanda är ett tecken på att det pågår Regnbågsveckan. I stadshuset ordnas dropin-vigslar, flera utställningar ordnas och man kan gå på tangocafé. Men en viktig punkt är också diskussioner om HBTQ-frågor med idrottsföreningarna.

– Jag har ju spelat fotboll sedan jag var sex år gammal, så det är klart att man har varit med om en del och känt sig lite utanför ibland, säger Linus Berg, aktiv fotbollsspelare som tillsammans med Christoffer Smitz reser runt och pratar HBTQ-frågor i idrottsföreningar.

Destruktiv jargong

På Regnbågsveckan mötte de idrottare, ledare och andra i Vetlanda. Det handlar bland annat om en stoppa en, som de båda säger, ”destruktiv jargong”.

– Det är ju mycket det här råa, men hjärtliga, som man pratar om och det man faktiskt inte tänker på då är att det är ganska många som inte trivs i den miljön, säger Christoffer Smitz. Det är några som kanske tycker att den jargongen är härlig, men de flesta tycker inte om den. De flesta känner utanförskap i det.

Vad kan ledare göra i det här sammanhanget?

– Gå in och ta ett tydligt ansvar. Markera om det skulle vara så att det pratas illa om HBTQ-personer. Även ha symboler som visar att här är HBTQ-personer välkomna.

Egna erfarenheter

Linus och Christoffer har i fyra år rest runt och berättat om sina egna erfarenheter och tipsat om vad föreningarna kan göra för att det ska bli bättre. Även för egen del har de hittat hem i fotbollen.

– Nu spelar vi i ett HBTQ-lag och då känner man sig lite mer välkommen!

Regnbågsveckan i Vetlanda har också mött motstånd. Vetlanda-Posten berättade häromveckan om kvinnan som hävdar att kommunen kommer att drabbas av Guds vrede för detta. Så även idag är frågorna hårdsmälta för en del.

– HBTQ-frågor väcker mycket engagemang och frågor hos en del och det har varit mycket debatt. Men här tycker jag att det har också gett fart i samhällsdebatten på ett bra sätt och det är ju ett jättebra sätt att lyfta de här frågorna och öka kunskapen, säger Magnus Färjhage, kommunchef i Vetlanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.