Foto: Fredrik Weibull / SVT

Regnet över länet har förbättrat vattennivåerna

Publicerad

Regnet som kommit de senaste veckorna har gjort att den akuta vattenbristen är över. Men i en kommun i Jönköpings län råder det fortfarande bevattningsförbud och grundvattennivåerna är fortfarande väldigt låga.

– Den akuta vattenbristen ser vi nu som över. Det har ju regnat de senaste veckorna ganska konstant. Det har ju fört med sig att vattenföringen i bäckar och åar är långt mycket bättre än vad det var förra året, säger Jens Nilsson som är vatteningenjör på Emåförbundet.

Vi är vid Emån och Jens tittar ut över vattnet. Han kan nu äntligen konstatera att vattennivåerna återigen är normala. Och runt om i länet ser det likadant ut, det vill säga att ytvattennivåerna har återgått till det normala.

Låga grundvattennivåer

Men det är fortfarande brist på vatten i flera delar av länet. I Värnamo kommun råder det fortfarande bevattningsförbud. Dessutom är det fortfarande låga grundvattennivåer enligt Jens Nilsson.

LÄS MER: Värnamo inför bevattningsförbud

– Vi har ju haft en väldigt lång period nu med väldigt lite nederbörd. Det började redan 2015 då vi hade en torr sommar och torr höst. Sedan hade vi en väldigt nederbördsfattig vinter 2016 och ingen vårflod, sedan har det fortsatt fram tills nu, säger han.

Vad krävs för att även grundvattennivåerna ska återgå till det normala?

– Till en början behöver det regna mycket i höst. Även om det har regnat mycket nu så bidrar det inte till grundvattenbildning än eftersom vegetationen tar sitt. Så vi vill ha en regnig höst och en snörik vinter.

Men räcker det?

– Nej, det kommer ändå ta flera år för vattnet att nå ner till de stora vattenmagasinen så det är en långsam process, säger Jens Nilsson.

Spara vatten alltid

Samtliga kommuner i länet har under sommaren gått ut med en uppmaning till allmänheten att spara på vattnet.

LÄS MER: Bevattningsförbudet i Eksjö hävs

Jens Nilsson menar ett det är något man fortsatt bör tänka på även om den akuta vattenbristen är över. 

– Jag tycker alltid man ska tänka på att spara på vattnet. Jag tror att många nu har fått upp ögonen för det här problemet. Särskilt de med egen brunn som med egna ögon sett hur det har påverkat dem, säger Jens Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.