Tyska turister anländer med charter till Jönköping i somras. Jönköpings län det län där de utländska övernattningarna ökade under juni-augusti. Foto: SVT

Rekord för sommarturismen i Jönköpings län

Publicerad

Antalet utländska övernattningar i Jönköpings län var i somras 42.000 fler än förra sommaren. Därmed är Jönköpings län det län där de utländska övernattningarna ökade mest.

I procent är ökningen för Jönköpings län +14,6 procent jämfört med +3,1 procent i Sverige som helhet. Det här visar inkvarteringsstatistik från Tillväxtverket.

Lena Larsson, vd för Smålands Turism

– Det är väldigt glädjande besked. Inkvarteringsstatistiken är en av flera indikatorer som visar besöksnäringens utveckling, säger VD Lena Larsson på Smålands Turism.

Osäkert väder bra!

Hon ser flera anledningar till att antalet utländska besökare fortsätter öka kraftfullt i länet och menar att lyckosamma satsningar har gett resultat. Hon nämner också den internationella mässan Elmia Wood i juni som en bidragande orsak – och så vädret.

– Att sommarens osäkra väder är gynnsamt för resandet inom Sverige, till vår region, vet vi sedan tidigare, säger Lena Larsson.

Smålands Turism ska nu analysera siffrorna närmare tillsammans med turismansvariga i länets 13 kommuner.

– Men vi ser redan nu att resandet till vår region totalt sett har ökat i förhållande till 2016. Halvårsrapporten för länets besöksnäring såg redan den väldigt bra ut, säger Lena Larsson.

Tysk flygcharter

Flygchartern från Tyskland har inneburit stora plan fullsatta med besökare från tyskspråkiga marknader – hela sommaren. Enligt Smålands turism är det över 250.000 tyskar som besöker Småland varje sommar.

LÄS MER: Tyska turister välkomnades på flygplatsen i Jönköping

Totalt sett, alltså inräknat både utländska och inhemska övernattare, som hade Jönköpings län under sommaren 2017 (juni-augusti) 876 057 övernattningar, jämfört med 843.499 året innan. Det är en ökning med +3,9 procent. Det är både svenska och utländska gäster som ökar, men det är de utländska gästerna som står för den största ökningen (+14,6 procent).

Besökarna betalade sammanlagt 208,1 miljoner kronor för övernattningarna, vilket är en ökning med hela 12,8 procent i jämförelse med föregående år.

Privatboenden inte inräknade

Inkvarteringsstatistiken avser enbart kommersiella övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem, camping samt privat förmedlade stugor och lägenheter. Privata övernattningar i fritidshus, hos släkt och vänner eller privat hyrda boenden via exempelvis Airbnb ingår inte.

Totalt i hade Sverige 27,1 miljoner övernattningar sommaren 2017. Sommaren är den viktigaste säsongen för turism i de flesta regioner i Sverige. Sammantaget svarar sommarmånaderna för ungefär 45 procent av hela årets övernattningar.

LÄS MER: Tillväxtverket: Sommarturismen 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer