Foto: tt

Rekordfå väljer en kyrklig begravning

Publicerad

Av alla som avled under förra året begravdes 72,9 procent i landet inom Svenska kyrkan, en andel som blir mindre för varje år. Och trenden med allt färre kyrkliga begravningar håller i sig även i Jönköpings län.

Sedan sekelskiftet har antalet begravningar inom Svenska kyrkan succesivt sjunkit och 2017 var antalet rekordlågt. Det visar siffror som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Flera orsaker antas ligga bakom.

– Det är en naturlig följd av att Svenska kyrkan tappar medlemmar. Att vi fått ett större inslag av andra religioner bland invånarna i landet ger också ett direkt avtryck, säger Andreas Sandberg, forskare på Svenska kyrkan, till Nyhetsbyrån Siren.

Tre kommuner ökar

Och Jönköpings län följer trenden. År 2016 var antalet begravningar i Svenska kyrkan 75,3 procent. Ett år senare var siffran nere på 72,9.

Men några kommuner i länet går dock i motsatt riktning. I Mullsjö, Vaggeryd och Jönköping ökade antalet begravningar inom Svenska kyrkan från 2016 till 2017.

De avlidna som inte ingår i siffrorna kan istället ha valt att begravas borgerligt, inom ett annat trossamfund eller inte haft någon ceremoni alls.

Begravda inom Svenska kyrkan av samtliga avlidna 2017

Gislaved 80 procent

Mullsjö 75,8 procent

Nässjö 74,9

Sävsjö 74,4

Tranås 73,5

Eksjö 73,4

Värnamo 72,6

Vaggeryd 71,3

Jönköping 71,3

Gnosjö 65,9

Aneby 64

Habo 80,3

Vetlanda 72,5

Siffrorna kommer från kyrkobokföringssystemet och SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.