Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör gymnasiechefen i Jönköpings kommun om problemet i spelaren ovan. Foto: Viktor Fridén/SVT

Rekordmånga elever tappar studiebidraget – jobbar extra på skoltid

Publicerad

Antalet gymnasieelever som blev av med sitt studiestöd har aldrig varit högre i Jönköpings län än vad det var under läsåret 2022/2023. Nu ska Jönköpings kommun genomföra ett fördjupat arbete under det kommande läsåret för att öka elevernas närvaro.

En av anledningarna till att eleverna inte är i skolan är för att de jobbar extra.

– Det är ett känt och gammalt fenomen som vi kämpar med. Vi har ingen statistik på det. Det är inte så att eleverna som jobbar extra säger det, utan de frånvaroanmäler sig bara, säger Henrik Natt och Dag, gymnasiechef i Jönköping.

Då sjunker närvaron

Det de kan göra mot elever som har för hög frånvaro är att upplysa CSN om situationen, som därefter tar bort elevens studiebidrag på 1250 kronor.

– För en del är det säkert effektivt, för de som jobbar extra är det nog ett ganska trubbigt verktyg, säger Henrik Natt och Dag.

Enligt kommunens utfallsrapport för 2023 är det högre närvaro på de högskoleförberedande gymnasielinjerna än vad det är på de yrkesförberedande. Oavsett program tenderar frånvaron att öka under det tredje året.

– Jag tror man jobbar extra i högre utsträckning då, men det är en gissning, säger Henrik Natt och Dag.

”Det är en central faktor”

Nu väntar ett fördjupat analysarbete från kommunen under det kommande läsåret, där både elever och lärare kommer att intervjuas. Detta för att förstå varför eleverna inte är i skolan och vilka faktorer som får de att ta sig dit.

Ser ni några faktorer redan nu som får eleverna att gå till skolan?

– Spännande och intressanta lektioner. Bra relationer med skolans personal, lärare, elevhälsopersonal och rektor. Det är sådana faktorer som får en att trivas. Goda relationer både med skolkamrater och skolans personal, det är en central faktor.

I klippet berättar Henrik Natt och Dag mer om problemet med att eleverna jobbar extra på skoltid.

Indraget studiebidrag i Småland

Jönköpings län

2015/2016: 661 stycken

2022/2023: 883 stycken

Kronobergs län

2015/2016: 307 stycken

2022/2023: 616 stycken

Kalmar län

2015/2016: 479 stycken

2022/2023: 789 stycken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.