”Det kommer inte att fungera i praktiken”, säger rektor Malin Kling. Foto: TT/SVT

Rektor ifrågasätter läxhjälp på Dreamhack

Uppdaterad
Publicerad

Under Dreamhack i december ska elever erbjudas läxhjälp för att kunna ta ledigt från skolan, men det kommer inte fungera i praktiken, tror Malin Kling som är rektor på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping.

– Att erbjuda läxhjälp i tre timmar kan inte jag se vara jämförbart med en hel skoldag, säger hon.

Under Dreamhack Winter som pågår mellan fredagen den 1 och måndagen den 4 december kommer det att finnas möjlighet till läxhjälp i tre timmar under fredagen. Malin Kling som är rektor för IM-programmen på Bäckadalsgymnasiet tycker att Dreamhack är ett bra evenemang men anser att studierna ska stanna i skolan.

LÄS MER: Skolundervisning ska locka fler till Dreamhack

– Vi är jättepositiva till att Dreamhack finns men skolan har ett uppdrag och det är att vi ska stå för utbildning. Skola är skola och Dreamhack kanske ska vara Dreamhack.

”För många elever i olika åldrar”

Hon ifrågasätter på vilken nivå läxläsningen kommer att hållas eftersom att besökarna är i olika åldrar, och om eleverna verkligen kommer att kunna tillgodoräkna sig läxläsningen.

– Jag vet inte om det är möjligt att ha läxhjälp för tusentals elever som ju är med på detta, säger hon.

Dreamhack säger att det är svårare för elever att få ledigt, är det så?

– Vi har en begränsad tid för våra ungdomar i skolan där det är mycket som ska få plats i respektive ämne. Så ja, det är svårare att få ledigt, säger Malin Kling.

Hade föredragit ett lov

För att avgöra om en elev får ledigt tar man hela elevens skolsituation i beaktan. Men det är också många som skolkar för att kunna åka på Dreamhack, enligt Malin Kling, och som då riskerar att förlora sitt studiebidrag från CSN.

Kan eleverna lära sig något av att vara på Dreamhack?

– Absolut, de lär sig jättemycket men vi lär oss på olika sätt vid olika tillfällen. Skolan står för en del av utbildningen för våra ungdomar och Dreamhack för en annan.

Malin Kling skulle hellre se att festivalen anordnades på ett redan inplanerat lov.

– Helg, eller på ett lov. Jullovet kanske?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.