Dreamhack har förberett ett brev som elever kan lämna till rektor för att ansöka om ledigt. Foto: TT/Faksemil från dreamhack.com

Skolundervisning ska locka fler till Dreamhack

Publicerad

Världens största LAN-festival tar nu till ett nytt grepp för att locka fler ungdomar. Under Dreamhack Winter i december kommer läxhjälp att finnas. Detta för att öka chanserna för deltagare att få ledigt från skolan.
– Vi har märkt att det blir allt svårare för dagens skolungdomar att få ledigt, säger Joakim Sandberg, operativ chef för Dreamhack.

Dreamhack i Jönköping lockar årligen cirka 50.000 besökare från över 30 länder. Men för svenska ungdomar har det, enligt arrangörerna, blivit allt svårare att få ledigt från skolan för att besöka LAN-festivalen. Därför arrangeras i år, för första gången läxhjälp.

– Det är helt nytt. Vi kommer ha lärare på plats, för första gången någonsin, säger Joakim Sandberg.

Under Dreamhack Winter som pågår mellan fredagen den 1 och måndagen den 4 december kommer det att finnas möjlighet till undervisning i tre timmar under fredagen. Läxläsningen är ett samarbete mellan Dreamhack, Destination Jönköping och LBS kreativa gymnasiet och undervisa ska, enligt arrangörerna, tre välkända lärare göra.

Ämnena är matematik, engelska och programmering.

Färdigskrivet brev till rektorn

På LAN-festivalens webbsida finns ett färdigskrivet brev till rektorn där endast elevens namn och skola behöver fyllas i. Brevet inleds med ”Kära rektor” och sedan beskrivs anledningen till ledighetsansökan.

LÄS MER: Rektor skeptisk till läxhjälp på Dreamhack

– Vi har märkt att det blir allt svårare för dagens skolungdomar att få ledigt för att åka på Dreamhack, därför vill vi förse elever med argument, säger Joakim Sandberg.

I brevet refererar Dreamhack till både Skolverket och till en artikel skriven av en professor i psykologi.

– Skolan är viktig, men det här är också en del av barns utveckling, att umgås tillsammans.

Nämner videovåldsdebatten

Dreamhack menar att de unga lär sig kring sådant som är deras brinnande fritidsintresse och att de utvecklar sin sociala kompetens.

– Det finns de som tycker att det är slöseri med tid och att barn borde vara ute och leka i skogen, men det här är ett av de absolut största intressena som finns bland unga i dag och det går nog inte att ändra på det, säger Joakim Sandberg och tillägger att han tror att det finns bakomliggande fördomar som går tillbaka till videovåldsdebatten på 80-talet.

Med läxhjälpen hoppas arrangörerna bakom Dreamhack att fler ska kunna få chansen att besöka festivalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer