Anita Hansbo. Foto: Högskolan/TT

Kritiserad rektor lämnar högskolan

Uppdaterad
Publicerad

Efter sju år som rektor för högskolan i Jönköping lämnar nu Anita Hansbo sin post. Anledningen är att hon drabbats av utmattningssyndrom.

Anita Hansbos förordnande sträcker sig i nuläget till den 30 juni 2018, men eftersom hon drabbats av utmattningssyndrom kommer nu rekryteringsprocessen för att hitta en ny rektor tidigareläggas med ett år.  

– Jag är sjukskriven för utmattningssyndrom sedan några månader och planerar gradvis återgå i tjänst efter sommaren. Enligt min läkare är det emellertid svårt att förutsäga hur lång tid det kommer att ta innan jag är helt återställd, säger hon i ett pressmeddelande.

Hansbo är sjukskriven över sommaren, men hon har nu kommit överens med skolans styrelse att rekryteringen av hennes ersättare kommer inledas redan i augusti.

– För min del innebär beslutet att min återhämtning underlättas och att jag ser fram emot att efter bästa förmåga fullgöra mitt åttonde och sista läsår som rektor vid Jönköping University, säger hon.

Anita Hansbo kommer sitta kvar på sin post tills den nya rektorn är på plats.

Förra året fick hon motta kritik för att ha genomdrivit en omorganisation på högskolan.

Bland annat anklagade Handelskammaren i Jönköpings län omorganisationen för att koncentrera mer makt från fackhögskolorna till rektorn och skolans ledning.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.