Att rensa ogräs är inte helt ofarligt om man gör det på en skjutbana. Foto: SVT

Rensade ogräs på Eksjö garnison – fick splitter i benet

Uppdaterad
Publicerad

En anställd som rensade bort ogräs med en brännare på en skjutbana på Eksjö garnison i augusti i år hörde plötsligt två kraftiga smällar. Mannen började blöda kraftigt och upptäckte ett hål i vaden.

Den var en fredag i slutet på augusti som en drifttekniker arbetade med att rensa bort ogräs med en brännare på en skjutbana på Eksjö garnison. Han hörde två kraftiga smällar och blev väldigt chockad och när han kände smärta i benet och upptäckte han en kraftig blödning.

Efter att ha tvättat av blodet syntes ett runt hål i vadmuskeln och han tog sig till akutmottagningen.

– Det var en patron som låg på marken och den exploderade av värmen från brännaren. Det är mycket ovanligt med sådana incidenter i Sverige, säger Johan Danielsson, pressekreterare Fortifikationsverket till SVT Nyheter Jönköping.

Splitter nära blodåder

Efter röntgenundersökning av benet hittas splitter från patronen, men då splittret sitter i ett känsligt läge nära en blodåder ville sjukvården inte avlägsna den.

– Driftteknikern var tillbaka på arbetet på måndagen och mår bra, han har inte fått någon inflammation av splittret, menar Johan Danielsson.

– Enligt sjukvården kapslas splittret in i kroppen eller kommer ut av sig självt efter ett tag, förklarar han.

Ändrade arbetssätt

Det är Fortifikationsverket som förvaltar mark och fastigheter på militära anläggningar i Sverige. Efter incidenten kan det finnas anledning för Fortifikationsverket att se över rutinerna med att använda brännare för ogräsbekämpning.

– Vi har följt våra rutiner och de lagar som gäller, till exempel är det anmält till vår ledning och till Arbetsmiljöverket.

Kan ni göra något för att förhindra liknande incidenter?

– Vår personal är duktiga på att veta hur man agerar för att undvika att sådant här inträffar och jag känner inte till att något sådan hänt tidigare. Men det är möjligt att vi måste titta närmare på om arbetssättet med brännare behövs ändras, om det finns säkrare metoder, säger Johan Danielsson.

– Det kunde ju ha lett till värre skador om han till exempel hade fått splitter i ansiktet, tillägger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.