Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör på Jönköpings länstrafik, berättar i klippet när han tror att resandet i kollektivtrafiken vänder uppåt igen. Foto: SVT

Halverat resande i kollektivtrafiken under pandemin

Publicerad

Resandet i kollektivtrafiken har minskat drastiskt under pandemin. I Jönköping län har det kollektiva resandet i stort sett halverats det senaste året.

Under pandemiåret 2020 minskade resorna i kollektivtrafiken med 40 procent. Under 2019 gjordes 22 miljoner resor i kollektivtrafiken i länet, i fjol var den siffran 13,1 miljoner.

– Men i början av förra året hade vi ett högt resande, så en pandemimånad är det ungefär 50 procent färre som reser än en normal månad innan pandemin, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör Jönköpings länstrafik.

När tror ni att resandet ökar igen?

– Vi tror att resandet ska öka i september, oktober då de flesta har vaccinerats, säger Carl-Johan Sjöberg.

Stöd från staten

Jönköpings länstrafik hade i fjol ett underskott på 22,2 miljoner kronor. Allmäntrafiken gjorde ett underskott på 52,8 miljoner kronor, medan serviceresorna hade ett överskott på 23,4 miljoner. Det förklaras av färre serviceresor och därmed lägre ersättningar till trafikföretagen.

Under förra året fick länstrafiken 42 miljoner kronor i pandemistöd från staten. Även i år har regeringen aviserat pengar till regionernas kollektivtrafik, men någon summa för Jönköping länstrafik finns inte i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.