Linda Andlöw leder projektet där Region Jönköpings län ska bygga upp en resurspool för sjuksköterskor vid länets tre sjukhus. Foto: Linda Andlöw/Johan W Avby

Resurspool med sjuksköterskor byggs upp i länet

Uppdaterad
Publicerad

Under våren 2020 ska Region Jönköpings län bygga upp en resurspool med sjuksköterskor. Anledningen till beslutet är att lättare klara av bemanningen vid korttidsfrånvaro.

– Detta förbättrar arbetsmiljön för både chefer och medarbetare, säger Linda Andlöw som är projektledare, i ett pressmeddelande.

Resurspoolen kommer att byggas upp för länets kirurgklinik och medicinkliniken i Jönköping. Även medicin- och geriatrikklinikerna i Eksjö och Värnamo kommer använda sig av systemet.

– När man har sjuka patienter, medarbetare som är sjuka och det inte finns någon att ringa in, så är det kämpigt. Genom en resurspool kan ryckigheten minska genom att slippa flytta sjuksköterskor mellan avdelningar och mellan arbetspass, säger Linda Andlöw, projektledare på Region Jönköpings läns rekryteringsenhet.

Ska vara attraktivt

Resurspoolen ses framförallt som en lösning då sjuksköterskor bli sjuka med kort varsel eller behöver vara hemma med ett sjukt barn.

Innan projektet är i full gång är det dock en rad detaljfrågor som måste lösas. Det handlar bland annat om vilken lön sjuksköterskorna ska ha och vilka arbetstider som ska gälla.

– För att det ska vara attraktivt att jobba i resurspoolen kommer det att vara en grundersättning som matchar den flexibilitet som kommer att krävas, säger Linda Andlöw.

Resursenhet i Värnamo blir kvar

En resursenhet finns redan på Värnamo sjukhus och man har inga planer på att ta bort den, snarare blir det ett komplement till resurspoolen.

– Resursenheten på Värnamo sjukhus ska vara kvar, för vi tar inte bort något som fungerar bra. Men på sikt kanske det kan bli en och samma funktion, säger Linda Andlöw.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.