Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du idrottskonsulenten Mousa Mousa berätta om varför föreningar i större grad bör könsmixa lag. Foto: SVT/Linda Mathillas

RF-SISU uppmanar idrottsföreningar att våga könsmixa lag

Publicerad

I de flesta sporter delas tjejer och killar upp i olika träningsgrupper, men nu uppmanar organisationen RF SISU idrottsföreningar i Sverige att i större utsträckning könsmixa lagen.

– Det är en gammal norm men jaq tycker vi bör ändra på det. Att båda könen tränar tillsammans gynnar inte bara idrotten utan hela samhället, säger Mousa Mousa, idrottskonsulent på RF SISU Småland.

Men för att det ska fungera behöver föreningarna börja med mixade grupper redan när barnen är små, enligt RF SISU. Att starta när barnen är tonåringar är för sent för då har de ingen vana att träna tillsammans.

– Ju tidigare man börjar ju lättare blir det i längden. Nu hoppas vi att fler ska våga testa det här, säger Mousa Mousa på RF SISU Småland.

Att det är så ovanligt att blanda tjejer och killar inom idrotten menar han beror på gamla normer.

Hoppas fler ska våga

Själv är han också ordförande i HK Vaggeryd som startade ett könsmixat lag hösten 2020. Idag är de en av få föreningar i Sverige som i den här åldern valt att blanda tjejer och killar. Nu är de 11 och 12 år gamla.

Lagets tränare, Maria Broström, tror att könsmixade lag är ett framgångskoncept för att ungdomar ska fortsätta med sin idrott längre.

– Det känns alltid som vi är fler och det blir ett positivt grupptryck. Då hänger man i lite längre.

”Tjejer och killar är värda samma plats”

Normen är ju att killar tar för sig lite mer. Blir det inte mer på killars villkor än på tjejernas?

– Vi vill ju inte att killarna inte ska ta för sig. Vi vill att alla ska göra det och det lär sig tjejerna här. Det är något de kan ta med sig även utanför planen för vi är värda samma plats, säger Maria Broström. 

Se mer i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.