Helena Petersson tipsar: Så kan skolorna bli säkrare. Foto: SVT

Riksdagsledamoten: Så kan skolorna bli säkrare

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen antog i våras ett nytt program för brottsförebyggande verksamhet och Helene Petersson (S), gruppledare i riksdagens justitieutskott, reser runt i skolorna för att tala om säkerhet. Hör hennes tips för hur skolor kan jobba med säkerhet.

På Per Brahegymnasiet i Jönköping införs särskilda id-kort, och även på andra ställen i landet skärps säkerheten på skolor. Säkerheten har även blivit en fråga för riksdagen.

– Framför allt är det att skolan behöver stöd och hjälp i från övriga samhället och man behöver samverka med andra aktörer, socialförvaltning, fritid, men också de områdespoliserna som finns, säger Helene Petersson när SVT Jönköping mötte henne vid ett besök på Hillertorpsskolan i Gnosjö kommun.

Vilka åtgärder finns på gång kring skolsäkerheten?

– Vad vi har gjort från riksdagens sida och regeringens sida, det är ju att ge möjlighet för kommunen att kunna anställa fler personer i skolan. För det är ju också en viktig del att lärarna har väldigt mycket med sin undervisning, Men det behöver finnas personal runt, på andra områden.

Olika lösningar

När Helene reser runt möter hon olika lösningar för säkerheten, men tycker generellt att kommunerna är medvetna om problemen.

– Jag tycker det är ganska bra. En del skolor har ju kameraövervakning exempelvis. Men andra har också tänkt på ”hur har jag gjort innemiljön, har jag plockat bort skrubbar, har jag plockat bort områden där man kan gömma sig och utsätta andra elever för kränkningar?”. Så man jobbar medvetet med de här frågorna, tycker jag, säger Helene.

De skolor vi har pratat med, där har skolledning och elever talat om att det rör sig ganska många obehöriga på skolområdena. Hur kan man komma åt sådana problem?

– Jo, det har jag ju stött på också. Någon skola som jag besökte har ju faktiskt fått låsa vissa dörrar, och man har bara en huvudentré, så att det inte kan smyga runt. Andra har jobbat för att det inte ska bli ett tillhåll, att man inte har WiFi påkopplat på eftermiddagen. Någon annan skola har gjort tvärtom, att man faktiskt vill att ungdomarna är där, för då har man också lite koll på det. Så man jobbar på lite olika sätt, konstaterar Helene.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.