Höjd säkerhet är bra, tycker Ellen Törnquist, elev på Per Brahegymnasiet. Men hon tycker det hade varit smidigare med en digital lösning via till exempel mobilen. Foto: SVT

Gymnasieskolor i Jönköping inför id-kort

Uppdaterad
Publicerad

Flera gymnasieskolor skärper nu säkerheten. I Jönköping kommer eleverna på Per Brahegymnasiet och Bäckadalsgymnasiet få bära särskilda id-kort för att visa att de hör hemma på skolan.

– Vi inför id-kort för både personal och elever från och med den här höstterminsstarten, säger Mats Almlöw gymnasiechef Per Brahegymnasiet.

Per Brahegymnasiet inför id-korten för att kunna se vilka som är egen personal och egna elever och vilka som inte är behöriga att vara där.

– De här ska ju bäras synligt. Om vi möter någon i korridoren och han inte har ett id-kort, så ska man börja fundera på vad gör individen här i så fall, säger Mats Almlöw gymnasiechef Per Brahegymnasiet.

Kluvna till id-kort

Att säkerheten höjs verkar eleverna tycka är bra, men de är ändå lite kluvna till just att bära id-kort.

Höjd säkerhet är bra, tycker Ellen Törnquist, elev på Per Brahegymnasiet. Men hon tycker det hade varit smidigare med en digital lösning via t ex mobilen. Foto: /SVT

– Det är bra, tycker jag. Men man kanske kunde ha löst det på något bättre sätt genom att ha det digitalt via mobilen eller någonting, i stället för ett kort, säger Ellen Törnquist, elev på Humanistiska programmets andra år.

Blir det bökigt att bära omkring ett kort?

– Ja, men det känns som att många kommer att glömma det, och... ja, så där.

Kodlås

– Jag vet att någon skola har infört kodlås, alltså att man slår in en kod för att komma in på skolan, och det är väl bättre skulle jag tänka mig, säger Sandra Mansour, som också går andra året på Humanistiska programmet.

Så kan det också bli framöver. Id-kortet, som delas ut inom några veckor, ska till en början visa att man får vara på Per Brahegymnasiet, och att man har rätt till skollunch där. Men i förlängningen kan korten också komma att användas för inpassage.

– Vi har diskuterat mycket vilka åtgärder vi kan vidta. En sak som vi vidtog redan för ett tag sedan, det var att vi låste samtliga dörrar utom tre för att minska in- och utsläppet, säger gymnasiechef Mats Almlöw.

Obehöriga på skolan

Skolan ligger mitt i centrum och på skolan syns ofta personer som inte ska vara där. Därför får skolan då och då avvisa obehöriga. Det har också varit stölder på skolan. 

– Det kan vara att man tittar om det finns någonting att stjäla, det kan vara personer som varit inne för att försöka att äta lunch utan att vara berättigade till det, säger Mats Almlöw.

– Ja, definitivt. Det kommer väldigt många elever framförallt. De brukar komma vid lunchtid. De kanske brukar ha lunch med sina vänner. Så det är väldigt många här som inte ska vara här, säger Sandra Mansour.

Kommer de hit och äter?

– Ja, det brukar de göra, skrattar Sandra.

Personal håller koll

Skolan har också skaffat nya hänglås till elevskåpen för att göra det svårare att ta sig in i dessa. Sedan finns fritidspersonal anställd som ska hålla koll.

– Vi har två stycken som rör sig för tillfället i korridorerna under lektionstid. Så vi har fler ögon som ser och kan rapportera, säger Mats Almlöw, som framhåller att alla har ett ansvar för säkerheten.

– Jo, vi har ju ungefär 1.100 individer som är här på skolan, antingen som elever eller som personal. Om alla är uppmärksamma och är medvetna om att de är en del av vår gemensamma säkerhet, så har vi ögon som hela tiden ser och kan rapportera om det skulle vara någonting.

Trygga

Eleverna på Per Brahegymnasiet verkar trots allt känna sig ganska trygga redan nu.

– Jag brukar känna mig trygg, säger Ellen Törnquist.

Har du varit med om några händelser som inte har känts så bra?

– Nej, faktiskt inte. Inte vad jag kan komma på.

Har du själv sett folk ibland här som inte hör till skolan?

– Ja, det har man ju sett. Dels så här ganska nära utanför skolan och i skolan. Men eftersom det är ganska många som går på skolan så tänker man ju inte riktigt på vilka som tillhör och vilka som inte.

Om nu alla ska bära id-kort och du då ser någon som inte har – vad gör du då?

– Oj, jag vet inte. Kanske säger till en lärare, säger Ellen Törnquist.

Nu i veckan ska Per Brahegymnasiets lärare ha en konferens där de ska gå igenom vad och hur de ska informera eleverna om detta med vaksamhet och uppmärksamhet och hur man ska rapportera om man ser något som verkar konstigt eller misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.