Foto: SVT

Rökning kartläggs på länets skolor

Publicerad


Trots att det funnits en lag om rökförbud på skolgårdar i mer än 20 år så röks det fortfarande på våra skolgårdar. Nu ska detta kartläggas o resultatet ska ligga till grund för tobaksförebyggande arbete.

Det är länsstyrelserna i Jönköping, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län som tillsammans har gått ihop i ett projekt. Projektet ska genom intervjuer med olika fokusgrupper med ungdomar som är rökare, icke rökare och skolpersonal, kartlägga inställningen till rökning på skoltid, skriver man i ett pressmeddelande.

Involvera ungdomar

– Vi tycker framförallt att det är viktigt att involvera ungdomarna i arbetet. Vi hoppas att projektet kan ge en ökad kunskap kring hur målgrupperna resonerar kring bruk av tobak under skoltid och på skolan, säger Marie Johansson, tillsynshandläggare vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Syftet är att skapa en bättre förståelse för hur arbetet bör bedrivas framåt för att uppnå intentionerna med rökfria skolgårdar och rökfria skolor. Resultatet ska ligga till grund för länens fortsatta tobaksförebyggande arbete med inriktning på skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer