Nu är det slut med rökning under arbetstid för kommunanställda i Aneby kommun. Foto: TT/SVT

Nu är det rökstopp i hela länet

Publicerad

Nu är det slut för kommunanställda i Aneby kommun att röka på arbetstid, då de har infört rökstopp. Därmed har alla kommuner i Jönköpings län en policy för att rökning inte ska ske under arbetstid.

Det har tagit omkring tio år att införa rökstopp för kommunanställda i länet. En av de första med policyn var Värnamo kommun, som skaffade det 2007.

I december kunde beslutet klubbas i Aneby, som under det gångna året har diskuteras.

– Det innebär att man bara får röka på raster samt att inte röka i kommunens tillhandahållna kläder, förklarar kommunalrådet Lars-Erik Fälth (C) som konstaterar att någon alltid har sista platsen.

Kommunen hjälper till

Anledningen är delvis att personerna som vårdpersonalen besöker inte alltid tål röklukten, men också av hälsoskäl. Därför har kommunen lovat att hjälpa till, genom företagshälsan, om det är så att någon vill försöka sluta.

– Vi vet att det är svårt att sluta röka, säger Fälth.

”Upprörda känslor”

Bland vårdpersonalen i kommunen är känslorna blandade.

– I och för sig är det ju bra, men det är ju väldigt påhopp på de som röker jämt. De får ju inte vara någonstans, menar Birgitta Stensson, som är före detta rökare.

Karolina Svensson är själv rökare och jobbar inom hemtjänsten. Även att hon ser positivt på förändringen tycker hennes kollegor olika.

– Det är mycket upprörda känslor. De säger att ”ingen kan väl få mig att sluta röka” och ”det finns många andra saker som inte följs, varför ska man följa detta?”.

– Men fungerar det i andra kommuner, fungerar det även i Aneby kommun, menar Karolina Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.