Foto: SVT

Rullande klassrum ska lösa platsbristen

Publicerad

På Bottnaryd- och Ryds förskola råder det platsbrist för barnen. Lösningen är en föreskolebuss som tar barnen till och från deras utomhusklassrum.

– Det finns just nu för mycket barn och för lite platser, så då backar vi upp med vår föreskolebuss, säger Jennie Sandahl som är en av bussens förskolelärare.

Det började med platsbrist för barnen i Tenhult och kommunen valde att hyra in en buss från Linköpings kommun, där de redan använder sig av denna modell, i väntan på att skolorna bygger ut.

– Det visade sig vara en lyckad lösning för både barn, föräldrar och pedagoger. Nu är tillbyggnaden i Tenhult klar och den i Bottnaryd kommer vara klar år 2021 eller 2022, säger Peter Lindström, Jönköping kommuns förskolechef.

Förskolebussar – ”Ingen permanent lösning”

Han förklarar att det inte är en permanent lösning, men att de gärna vill fortsätta med föreskolebussarna.

– Det är en win-win situation, det är ett väldigt uppskattat koncept för förskolan och en bra lösning för akuta lokalproblem. Sen drömmer vi om att ha detta kvar bara för den pedagogiska vinningen, säger Peter Lindström.

Se klippet ovan för att få veta vad barnen tycker om förskolebussen och om att vara utomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.