Mats Sturesson är en av testpersonerna för väderstationerna. Foto: SVT

Rullande väderstationer ska minska olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Så kallade rullande väderstationer testas nu i Jönköpings län. Det är en ny teknik som ska hjälpa bilister att få veta väglaget i förväg. Tanken är att kunna ge information till föraren om till exempel väghalka.

– Vi installerar en mjukvara i bilen som läser av bilens signaler och specifikt tittar vi på hjulhastighetssignalen, berättar Johan Hägg, marknads- och kommunikationschef på företaget bakom tekniken.

Väderstationer ska underlätta för saltbilar

Förutom att bilister ska kunna veta väglaget i förväg ska det även underlätta för till exempel saltbilar. Genom att veta vart behovet finns kan de snabbare åtgärda halt vägunderlag och på så sätt öka trafiksäkerheten.

– Jag tycker det är en väldigt bra teknik för att den ger så mycket viktig information på ett viktigt område som trafiken, där man gärna vill att det ska vara säkert och tryggt att köra, berättar en av länets testpersoner, Mats Sturesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.