Rusning efter gratis broddar i Aneby

Uppdaterad
Publicerad

I vinter har pensionärerna i Aneby levt en halkfri tillvaro. Gratis broddar från kommunen kan ha bidragit till att göra deras tillvaro lite enklare.

I höstas fick Aneby kommun ett medborgarförslag om att dela ut gratis broddar till de som är 65 år och äldre. Erbjudandet gick ut till 1300 personer och ungefär 1000 nappade.

– Det har gått över förväntan och visar att behovet var stort, säger Bata Allen (C), ordförande i sociala utskottet.

Minskat?

Förhoppningen är att antalet fallolyckor ska ha minskat. Något som inte gått att följa upp än eftersom vi fortfarande är inne i en vintermånad.

– Men det kommer vi att göra och det ska bli väldigt spännande att se, även om det kan vara svårt att mäta och jämföra med andra vintrar då det ju varierar hur halt det är.

Mycket att spara

Men, enligt Beata Allen, så finns det stora summor att spara på att minska fallolyckor.

– Snittkostnaden för ett benbrott ligger runt 200 000. Och kan vi bara minska ett par av dessa varje år så betalar det sig.

Totalt har Aneby kommun satsat 200 000 kronor i projektet och broddarna som erbjöds kostar 200 kronor styck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.