Rickard Törnqvist var på plats på polisstationen i Jönköping för att ordna pass inför sommarens resa. Även Eva Andersson hade bokat tid. Foto: Johannes Tolf SVT

Rusning efter pass orsakar köer hos polisen

Publicerad

För att få ett nytt pass i tid till semestern krävs framförhållning. I polisens passbokningssystem är få tider lediga och sedan drygt ett år tillbaka finns ingen möjlighet till drop-in.

Polisstationen i Jönköping är ett av tre ställen i Jönköpings län där passutlämning sker. Och på fredagen var kön lång för dem som bokat tid att fixa nytt eller för dem som kommit för att hämta ut sitt färdiga pass.

– Det är högsäsong nu mellan april och fram till juni, början av juli, när alla försöker planera sin semester, Maria Gustafsson, gruppchef över stöd och service i Jönköping.

Framförhållning för att få passet klart i tid

Men trots att det numera krävs framförhållning för att få sitt pass klart i tid till resan var de flesta väntande positiva till att tidsbokning numera krävs.

– Jag bokade på nätet i början av månaden. I och med att vi inte ska åka förrän i september var det helt ok för oss, säger Ellinor Neij.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.