Visa alla (2)

S-MP-C-L-regering kan ge Jönköping höghastighetståg

Publicerad

Beskedet att Centerpartiet kommer att stödja en S-MP-C-L-regering med Stefan Löfven som statsminister kan öka möjligheterna för att Jönköping får höghastighetståg. Överenskommelsen som partierna ska ta ställning till innehåller nämligen en punkt om att den beslutade planen ska fullföljas.

Det skulle innebära att den ursprungliga planen med en höghastighetsbana med Jönköping som central knutpunkt, där förgreningar mot Stockholm, Göteborg och Malmö knyts samman.

Höghastighetsbanan finns inskriven som punkt 28 i utkastet till överenskommelse

Ställer sig de fyra partierna bakom utkastet så flyttas höghastighetsbanan åter upp på dagordningen efter att i höstas ha hamnat längre ner. Det var Trafikverket som i oktober stoppade den lokaliseringsstudie som pågått och som rör sträckan Linköping-Jönköping. Anledningen var att det inte fanns pengar avsatta.

Nya stambanor Stockholm-Göteborg-Malmö

”Nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas så att Stockholm, Göteborg, Malmö och regioner och städer längs med och i anslutning till banans sträckning bättre knyts samman med moderna och hållbara kommunikationer.”

Så lyder en del av punkt 28 i utkastet till sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna.

Ska fullföljas

Det är Miljöpartiet som publicerar utkastet på sin hemsida. I punkt 28 står det att den beslutade nationella planen för infrastruktur 2018-2019 ska fullföljas. Det handlar om investeringar i vägar och järnvägar i hela landet på 700 miljarder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer