Kenth Williamsson (S) och Gert Jonsson (M) bildar en historisk koalition i Vaggeryds kommun Foto: Denis Hodzic, Vaggeryds kommun

Socialdemokraterna och Moderaterna kommer styra Vaggeryd

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Socialdemokraterna och Moderaterna kommer styra Vaggeryds kommun. En pressträff hölls idag där de två partierna presenterade nyheten.

-Det känns bra att ta hand om kommunen efter ett bra valresultat och hitta bästa möjliga lösningar tillsammans med Socialdemokraterna, säger Gert Jonsson (M) till SVT.

Senaste mandatperioden var det de traditionella allianspartierna som styrde tillsammans med Miljöpartiet. Men i valet åkte Miljöpartiet ur fullmäktige och ett par av allianspartierna gjorde ett sämre val. Därför krävdes nu en ny lösning. Då blev alltså den kanske något oväntade lösningen med ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.

Turas om

Gert Jonsson (M) berättar att han och Kenth Williamsson (S) kommer dela på posten som kommunstyrelsens ordförande. Gert Jonsson (M) kör de första två åren och därefter går Kenth Willamsson (S) in som ordförande.

Val 2022 Jönköpings län

-Vi har gått igenom stora frågor och kommit fram till en ny strategi till år 2023 som ska ta hand om bland annat trafik och planfria korsningar, och även bygga en ny mellanstadie skola, säger Gert Jonsson (M).

Vilka frågor skiljer er åt?

-Vi har gått igenom stora frågor och vi ska hitta en väg att hantera dem.

Vaggeryd blir den andra kommunen i Jönköpings län som styrs av enbart S och M tillsammans, Eksjö var den första. 

Dagen efter valet träffade SVT de två partierna, som då trodde att det skulle ta tid att hitta en lösning, se mer i klippet här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppostionsrådet Kenth Williamsson (S) och kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) kommenterar i klippet det preliminära valresultatet i Vaggeryd. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet