Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Sören Berg på RLS-förbundet vilka begränsningar på livet som sjukdomen innebär. Foto: Emma Johansson/SVT

Så är det att leva med restless legs syndrome

Publicerad

Att leva med restless legs syndrome påverkar hela ens liv, säger Sören Berg som är ordförande i RLS-förbundet. I klippet beskriver han på vilket sätt.

Restless legs syndrome är en sjukdom som drabbade beskriver som ett obevekligt rörelsebehov, att det helt enkelt inte går att vara stilla.

Det finns medicin som lindrar symptomen, men det finns också ett stort behov av egenvård. Det anser både Sören Berg och forskargruppen som ska komma fram till olika egenvårdsbehandlingar för sjukdomen.

Bland annat är digitala KBT-behandlingar ett verktyg som kan hjälpa drabbade personer att få ett mer drägligt liv. Målet är också att sprida kunskapen om sjukdomen till både patienter och vårdgivare.

I forskningsprojektet har RLS-förbundet en aktiv roll.

– Det här kan öka medvetenheten om sjukdomen, ge en breddad bild av hur det är att leva med RLS och vidareutveckla stödet till egenvård, säger Sören Berg.

I klippet beskriver han hur det är att leva med sjukdomen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.