Efter skottet gömdes det hemmabyggda skjutvapnet, som laddas med en hagelpatron, i ett vedförråd. Foto: ur Polisens förundersökning

Fängelse för Bandidosmedlem som sköt sig själv i armen

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 40-årsåldern som greps efter att han skjutit sig själv i armen döms nu till sex år och tre månaders fängelse.

Det var i november förra året som ambulans kallades till en adress i Vetlanda kommun, med uppgifter om en skottskadad person. Polis skickades också, dels för att skydda ambulanspersonalen, men också för att en, för polisen, känd Bandidosmedlem bodde på adressen.

Utredningen visade att mannen skjutit sig själv i armen och han åtalades för grovt vapenbrott. Vapnet, en så kallad slam gun, hittades blodig i ett vedförråd.

”Fan jag sköt mig själv”

Enligt en man som var med vid händelsen ska Bandidosmedlemmen efter skottet ha uttryckt något i stil med: ”fan jag sköt mig själv, jag riktade åt fel håll”.

I garaget fann polisen en jacka med ett kulhål. Där fanns också ett blodigt lakan. Foto: ur polisens förundersökning

Under utredningen kunde han också knytas till två andra ärenden, som redan avgjorts i tingsrätt. Det handlar bland annat om målet där två personer gripits med nära 10 kilo sprängämnen i en bil i Skillingaryd hösten 2022. Där säkrade polisen dna, som vid tiden inte kunde knytas till någon person. Dna:t visade sig tillhöra mannen som skjutit sig själv.

Dna:t kunde knytas till ytterligare ett mål, där sprängämnen hanterats.

Hävdar att han blev angripen

Mannen har hävdat att det fanns en hotbild mot honom och att han vid tillfället angripits av en annan person. Några närmare detaljer om denna person har inte framkommit.

Tingsrättens bedömning är att han vänt vapnet åt fel håll och skjutit sig själv. Hans DNA fanns på vapnet.

Han döms vid Eksjö tingsrätt för två fall av grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.