Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Beata Allen (C), kommunalråd, kommentera Aneby kommuns hållning när det gäller nyårsfyrverkerier. Foto: SVT

Så får du skjuta fyrverkerier i din kommun i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

För att få köpa och skjuta fyrverkerier måste du ha fyllt 18 år och inom tätbebyggt område krävs som regel tillstånd från polisen. Men många kommuner lämnar i sina lokala ordningsföreskrifter ett tidsfönster på nyårsafton/nyårsdagen då du inte behöver tillstånd.

Men Gislaved och Aneby är två kommuner i länet där du alltid måste ha tillstånd från polisen för fyrverkerier inom detaljplanelagt område.

– Det beslutet fattades 2007 av kommunfullmäktige. Jag kan förstå att man tycker att fyrverkerier är vackert att titta på, men samtidigt tycker jag att det är bra att man är restriktiv och återhållsam när det gäller fyrverkerier, säger Beata Allen (C), kommunstyrelsens ordförande i Aneby.

Framförallt tänker hon på husdjur och människor med en bakgrund där de upplevt krig som kan fara illa av fyrverkerier. Även miljöaspekten med fyrverkerier är en faktor.

Men Beata Allen öppnar dock för att åter lyfta frågan för en politisk diskussion i kommunen.

Mer om det hör du i klippet ovan.

Tidsfönster utan tillstånd

De flesta kommunerna i länet har dock ett tidsfönster då det är tillåtet att skjuta fyrverkerier utan att ha sökt tillstånd hos polisen.

Eksjö har i sina lokala föreskrifter ett totalförbud för fyrverkerier inom ett område i centrum, detta för att skydda den känsliga trästaden. Och så här säger räddningschefen Micael Carlsson om hur förbudet efterlevs.

– Det är klart att det sliras en del, men jag tycker det har blivit mycket bättre i centrala Eksjö på senare år.

Är det förbudet som haft effekt?

– Dels det och sedan tror jag att utbudet av fyrverkerier har minskat, det är färre som säljer i dag, säger Micael Carlsson.

Söka tillstånd hos polisen

För att sälja, köpa och skjuta fyrverkerier måste du ha fyllt 18 år. Vissa fyrverkerier, exempelvis de med styrpinne, måste alltid ha tillstånd från polisen. Dessutom krävs att du gått en utbildning.

Att söka tillstånd hos polisen kostar 870 kronor. Pengar som du inte får tillbaka om du skulle få avslag.

Under december har polisen fått in en ansökan för att avfyra fyrverkerier i Jönköpings län, den gällde Jönköpings kommun.

Så får du skjuta fyrverkerier på nyår

För att avfyra fyrverkerier inom tätbebyggt område krävs i regel tillstånd från polisen. Under nyårsafton/nyårsdagen har många kommuner infört ett tidsfönster där du får skjuta en mindre mängd fyrverkerier utan tillstånd.

Jönköping: 12.00-03.00

Värnamo: 17.00-02.00

Nässjö: 18.00-12.00

Eksjö: Förbjudet i centrala delen av staden (området från Sankt Lars kyrkogård i norr till stationsområdet i söder samt av Västerlånggatan i väster till Regementsgatan i öster)

Tranås: 20.00-01.00 (förbjudet att skjuta fyrverkerier närmare än 100 meter från sjukhem, ålderdomshem, begravningsplatser och kyrkogårdar)

Sävsjö: 18.00-02.00

Habo: 12.00-03.00

Mullsjö: 18.00-03.00

Vaggeryd: Nyårsafton och nyårsdagen får du använda fyrverkerier (förbud närmare än 200 meter från Furugårdens servicehus, Sörgårdens servicehus och Jupiters servicehus)

Gislaved: Krävs tillstånd från polisen inom detaljplanelagt område

Gnosjö: 14.00-02.00

Aneby: Krävs tillstånd från polisen inom detaljplanelagt område

Vetlanda: Nyårsafton och fram till 03.00 på nyårsdagen

Du måste söka tillstånd hos polisen om du ska avfyra fyrverkerier eller annan pyroteknik på en plats och vid en tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom kan komma till skada.

Källa: Kommunernas lokala ordningsföreskrifter

Antalet ansökningar för fyrverkerier i Jönköpings län 2023

Jönköping: 9

Mullsjö: 2

Eksjö: 2

Gislaved: 1

Vaggeryd: 1

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.