Foto: TT

Så grillar du säkert i sommar

Publicerad

Varje år åker räddningstjänsterna i länet ut på ett trettiotal bränder som beror på att man grillat. Nu vill Brandskyddsföreningen att invånarna lär sig att grilla säkert.

– De flesta förknippar inte grillning med någon större brandfara – ändå orsakar det 700–800 tillbud i Sverige varje år, ibland med konsekvenser som gräsbränder och nedbrunna hus, säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Han listar fem tips för att grillningen i sommar ska kunna ske säkert.

1. Kolla om du får grilla

Vid eldningsförbud är engångsgrillar förbjudna – däremot får du använda vanlig grill. Information om eventuellt eldningsförbud hittar du på din kommuns hemsida.

2. Hitta en bra plats

Välj ett plant och brandsäkert underlag, långt ifrån barn och husväggar, och akta så att en eventuell engångsgrill inte blåser i väg. Grilla aldrig på en inglasad balkong, det kan leda till kolmonoxidförgiftning. Om fastighetsägaren tillåter grillning på balkongen, använd elgrill.

3. Använd rätt material

Elda bara med grillkol eller briketter. Om du använder gasolgrill, följ tillverkarens anvisningar.

4. Minska riskerna

Använd gärna tändvätska, men aldrig T-sprit – det kan vara livsfarligt om ångorna i flaskan exploderar. Och framför allt: Lämna aldrig grillen obevakad.

5. Avsluta säkert

Många bränder uppstår efter avslutad grillning. Glöd kan finnas kvar i upp till ett dygn – se till att kolen känns kall, och ta hand om den på ett säkert sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.